Radi by ste v byte kompostovali, ale na kompostovanie pomocou dážďoviek si netrúfate? Využite kompostovanie Bokashi! Jednu z najúčinnejších metód recyklácie kuchynského organického odpadu. Čo presne Bokashi kompostovaním získate a čo všetko je k tomu potrebné sme pre Vás spísali v tomto článku.
Pri kompostovaní metódou Bokashi dochádza k anaeróbnej fermentácii organických zvyškov – kvaseniu bez prístupu vzduchu. Efektívne mikroorganizmy v zmesi bokashi sa aktivujú, keď navlhnú. Organické zvyšky preto treba priebežne prekladať vrstvami zmesi bokashi, ktorú vždy v nádobe stlačíme pomocou stierky, aby sa z hmoty i nádoby vyhnal prebytočný vzduch a nedochádzalo k tvorbe čiernej plesne.
Výstupom kompostéra Bokashi je následne fermentovaná organická hmota a Bokashi tekutý výluh/čaj – ktorý tvorí vedľajší produkt kompostovania a slúži aj ako výborné prírodné posilňujúce hnojivo. Je známy aj ako „Bokashi čaj“.
Fermentovanú organickú hmotu je možné následne po 2 až 4 týždňoch využiť ako urýchľovač kompostu alebo ho premiešať so zeminou pre zlepšenie kvality pôdy. Po 4 týždňoch už hmotu je možné použiť ako hnojivo.
Špeciálny bokashi kompostér s kohútikom, izolačným vekom a dvojitým dnom
Bokashi zmes obsahujúca sušené mikroorganizmy, baktérie a kvasinky
Organické zvyšky z kuchyne a domácnosti
Nakupovanie