Domáci kompostér na kompostovanie metódou Bokashi, objem 16 l, súprava 2 ks, štrk, lopatka.
Výhodná súprava dvoch kuchynských kompostérov vhodná na domáce kompostovanie zvyškov potravín z domácnosti metódou Bokashi.
Bokashi je moderná metóda, vďaka ktorej môžeme spracovávať organické zvyšky. Na rozdiel od bežného kompostovania, metóda Bokashi funguje na princípe anaeróbnej fermentácie, kedy sa do bioodpadu prisypáva špeciálna zmes napomáhajúca rozkladu.
Pre Bokashi metódu je potrebná kompostovacia zmes a Bokashi nádoba, označovaná tiež ako Bokashi kompostér.
Touto metódou je možné tak spracovať potravinový odpad vrátane mäsa, rýb, mliečnych výrobkov a vareného jedla a premeniť ho na kompost bohatý na živiny. Tento anaeróbny proces rozkladu zamedzuje vzniku nežiaduceho pachu a neláka mušky.
Doba naplnenia kompostéra je individuálna a závisí od množstva vyprodukovaného odpadu, bežná rodina ho nasýti za 14 dní až mesiac. Po naplnení nechajte 14 dní pracovať a nádobu neotvárajte.
Po dobu 14 dňovej fermentácie môžete používať druhú nádobu domáceho kompostéra Bokashi, ktorá je súčasťou balenia.
Súprava obsahuje 2 ks domáceho kompostéra Bokashi s objemom 16 l, stierku na vrstvenie odpadu a lopatku.
Zmes na urýchlenie kompostovania je potrebné objednať zvlášť (131154).
1. Zvyšky potravín vložte do kompostovacej nádoby Bokashi. Veľké časti nakrájajte na menšie kúsky.
2. Pri každom plnení zasypte ľahkou vrstvou kompostovacej zmesi.
3. Nádobu po každom plnení vždy dôkladne uzavrite.
4. Postupne plňte kompostovaciu nádobu zvyškami potravín, kým sa nádoba nenaplní. Vždy zasypte kompostovacou zmesou v prášku a dôkladne uzavrite.
5. Pravidelne odčerpávajte fermentačnú tekutinu z kompostéra (raz za 3 - 5 dní). Tekutinu môžete použiť ako hnojivo na zalievanie kvetov.
6. Po naplnení kompostéra nechajte dôkladne uzavretú nádobu 14 dní fermentovať. Nezabúdate pravidelne odčerpávať tekutinu pomocou kohútika.
7. Takto vytvorený materiál nasypte do vytvorenej jamky v pôde a zasypte zeminou, prípadne pridajte do záhradného kompostu. Materiál sa potom odporúča nechať 4 týždne stáť.
Ovocie a zelenina, zvyšky varených jedál, chlieb, kávová usadenina, čajové vrecká, zvädnuté kvety, vreckovky, obrúsky.
Ocot, džús, mlieko, olej, voda, väčšie kosti, popol, zvieracie exkrementy, papier.
Materiál | plast |
---|---|
Objem (l) | 16 |
Šírka (mm) | 320 |
Hĺbka (mm) | 260 |
Výška (mm) | 380 |
Hmotnosť (kg) | 4 |
Materiál | plast |
---|---|
Objem (l) | 16 |
Šírka (mm) | 320 |
Hĺbka (mm) | 260 |
Výška (mm) | 380 |
Hmotnosť (kg) | 4 |
Nakupovanie